Makale Yazma Biçimi & Blogcuların Bilmeleri Gereken Önemli Noktalar


İnternet pazarlaması ve bloglamayı anlatmak  gerekirse, makaleler halen izleyicilerle iletişim kurmanın en güçlü yollarından biridir. Doğru Makale Yazma Formatı sayesinde, yalnızca izleyicilerinizin önünde kendinizi ifade etmekle kalmaz, aynı zamanda dönüşümlerinizi de artırmış olursunuz.

Hepimiz biliyoruz ki, insanlar ifade etmenin doğru yoluyla kutsanmış tek türdür. İfade söz konusu olduğunda, medya göz ardı edilemeyecek bir şeydir.

Hepimiz konuşmaya ve dinlemeye düşkünüz, ancak çoğu ortam aslında zamanla çok fazla popülerlik kazanmıştır. Bilgi toplama, yalnızca dinlemeye veya konuşmaya bırakıldığında göz korkutucu bir görev olabilir.

Bilgi paylaşımı ve sunumu için birçok yol açılmıştır. Bilgi paylaşımının bu kadar popüler ve  tek yaygın yolu, Makale Yazmak’tır.

“İstatistiklere göre, B2B Pazarlamacılarının% 90’ı hedef kitlelerine ulaşmak için İçerik Pazarlama’yı kullanıyor ve Makaleler potansiyel müşterileri bilgilendirmek, meşgul etmek, eğlendirmek ve dönüştürmek için en sevdikleri içerik türüdür.”

Bununla birlikte, doğru ve etkili türde makaleler yazmak kesinlikle göründüğü ya da rastlandığı kadar kolay değildir. Makale yazma becerileri, kapsamlı araştırma ve uygulamalarla geliştirilebilir. Makaleler birçok türde olabilir ve çeşitli konular  içerebilir. Hiç kimse bir makale yazma yeteneğini miras almak zorunda kalmaz, yazma becerileri yeterli pratikle geliştirilebilir.

İyi bir kelime haznesi, yaratıcı beceri, temel çalışma ile birlikte, yazı yazma formatını hatırlamanın ne kadar önemli olduğu akılda tutulmalıdır.

Makale yazma formatının ana temel şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

(1) Başlık

(2) Giriş veya Ön söz

(3) Vücut

(4) Sonuç veya Bitiş

Başlık

Başlık, bir makale yazma formatı veya bloglamanın temel bileşenlerinden biridir. Makalenizin başlığı okuyucular için çekici olmalı, makaleye benzer olmalıdır.

Ayrıca, makalenin tüm fikirlerinizi içermesi gerektiğini ve kesinlikle uzun olmaması gerektiğini aklımda tutmalısınız. İyi bir sunum yapılmayan bir yemeğin aynı zamanda akılda kalıcı olması gerekir; tadın gerçekte ne kadar iyi olduğu fark etmeksizin, akşam yemeğini ilk izlenimde etkileyemez.

Giriş veya Ön söz

Giriş veya ön söz makale yazma formatının bir diğer önemli unsurudur. Makalenizin ön sözün de, izleyicilerinize makalenizde hangi noktaları ve konuları kapsayacağı ile ilgili  net bir fikir vermeli, net olmalı, ancak  tüm makalenizde ele alacağınız her şeyi ifşa etmemelisiniz. okuyucuyu ileri okumaya ve makalenin keyfini çıkarmaya davet edin.

Vücut

Makalenizin ana başlığı, konunuza göre en az 2 yada 5 paragraf içermelidir. Daha fazlasını da içerebilir, ancak izleyicilerinizi sıkmamalısınız, bir makalenin gövdesini yazmak için eksiksiz bir temel çalışma ve araştırma yapmanız gerekmektedir.

Makalenin gövdesi, makalenin tamamına bağlı olduğu için çok önemlidir. Doğru tür bilgi  aktarılmalıdır.

Makale, yazı yazma biçimindeki ana karakterdir. Bir makale yazarken alt başlıkların kullanımı zorunludur. Her nokta paragraflarınızın her birinde farklı şekilde tanımlamalı ve başlıklarınızın, makalelerinizin ana hatlarından uzaklaşmamaya çalışmalısınız.

Sonuç veya Bitiş

Makaleyi biten bir sonuç ile tamamlayın.  Makaledeki tüm tartışmanızın bir özeti olmalıdır. Tüm makalenizin bir açıklaması olmalı. Ayrıca, okuyucuyu ilham almış ve makalenizi okumayı tamamladıktan bir süre sonra düşünmelerini de sağlamalıdır.

Makalenizin tanımlayıcı olması zorunlu değildir, ancak makalenizle ilgili her anahtar kelimeyi açıklamaya çalışın. Bu kesinlikle iyi bir sonuç almanızı  sağlayacaktır.

Makale yazma formatı bu üç nokta etrafında döner; bununla birlikte, bu noktalar yazma tarzınıza ve özelliklerine göre biraz da beslenebilir. Bazen makale yazma formatını okuyucular için ilgi çekici hale getirmek için geliştirebiliriz.

Makalenizin okuyucuları için daha özel ve çekici kılan ne yapabileceğimize bir bakalım;

Gazetecilik ya da diğer medya etkileyicileri ile ilgili bir makale yazmayı planlıyorsanız, bu noktalar ilginizi çekebilir. Buyurun okumaya devam edin.

Makale Yazma Formatı ile İlgili Önemli Noktalar:

Farklı Makale Formatı:

Birçok insan, makaleleri okuyucunun bilgisini açıkladığı paragraflar olarak görme yanıltısını kabul eder. Sadece bir paragraf okumak kesinlikle hiç kimsenin hoşuna gitmeyeceği bir şey.

Ayrıca, makalelerin sadece paragraf olduğu klişeleri kırmak için, yazacakları  farklı biçimler hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin ve kesinlikle birçoğu sürpriz olarak karşımıza çıkacaktır.

Ters Piramit Stili: Ters Piramit stili, yazma stilini değiştirdi ve okuyucular için daha kolay bir yaklaşım haline getirdi. Bu stil üç temel parametre içerir,

(a) Başlık (en değerli gerçekler ve haberler)

(b) Beden (kritik gerçekler)

(c) Kuyruk (ek gerçekler)

Hikayenin Bağlamı (somun grafiği):  – somun grafiği çok uzun olmamalı ve olgusal olmalıdır, fındık kabuğu anlamı fındığın bize  ne kadar iyi derlendiğini söyler.

Anlatılanları Kullanma:  Anlatılar bir makalede çok olumlu bir şekilde kullanılabilir, anlatılar kısa ve net olmalıdır ve anlatılar yalnızca izleyicinize kişisel yaşamınızın bir bölümünü anlatırken kullanılmalıdır.

Çeşitli Yazı Biçimleri Türleri:

Makale yazma türünüz tamamen, hangi makalenin üzerinde çalışmayı seçtiğinize bağlıdır. Yazmak istediğiniz makalenin türüne bağlı olarak, işte açık bir yazı yazma formatı:

Açıklayıcı Yazma Stili:

Bu, ana hedefi olan yazı biçimlerinden biri olan makaleyi izleyiciye anlatmak ve açıklığa kavuşturmaktır. Burada, yazarlar kişisel bölümlerini ifade etmeden belirli bir tema veya konu hakkında yazmaya odaklanır, yalnızca size gerçekleri ve bilgileri sunarlar. Çoğunlukla makul bir biçimdedir. Bu yazı formatını sadece aşağıdaki durumlarda kabul etmelisiniz:

(a) Bilgilendirici ve haberlerle ilgili makaleler.

(b) Yemek pişirme ve tarif ile ilgili makaleler.

(c) İlgili makaleler ne, nasıl ve ne zaman yapılır?

Açıklayıcı:

Bu yazı tipi esas olarak bir karakter, bir oluşum, bir eylem veya bir yer açıklamaya odaklanır. Doğada az ya da çok dramatik. Aşağıdaki durumlarda sadece bir makale yazma biçimini benimsemelisiniz:

(a) Drama

(b) Dergi

(c) Kurgu veya Destan

Etkili

Bu türden bir makalenin ana amacı, izleyiciyi ikna etmek ve cezbetmektir. Çoğunlukla şikayet ve reklam yazmak için kullanılır. Etkili yazma, çok fazla mantık, tartışma ve onaylama gerektirir.

Açıklayıcı yazıların aksine, burada yazar kişisel yaklaşımını verir ve izleyicilerle tartışır; izleyici ile sohbet etmek gibidir. Bu makaleler  şunları yazmak için kullanılır:

(a) Kapak Mektupları

(b) Resmi Şikayet mektubu

(c) Resmi Onay Mektubu

Anlatım Yazma stili

Anlatı yazma, izleyiciye sadece bir hikaye veya bölüm anlatmak için kullanılır; yazar / yazarın hayatları hakkında hikayeler anlatan, okurları etkileyen veya eğlendiren yeni karakterler yaratabileceği kurgusal olabilir.

Anlatı yazıları, okuyucuların sorularını cevaplamalıdır çünkü devam ettikçe hikayeye dahil olduklarını düşünüyorlar. Bu özel yazı stilinin makul başlangıçları, araları ve sonları vardır. Aktiviteler, eylem, ilham verici bölümler ve çatışmalardan oluşur. Bu makale yazma biçimi şunları içerir:

(a) Kısa Hikayeler

(b) Roman

(c) Bölümler

(d) Masallar

(e) Masallar

(f) Şiir

Makale Formatından Örnekler:

Üzerine bir makale yazmak isteyebileceğiniz çeşitli makale formatı örnekleri ve konular olabilir, burada makalenizi nasıl uygulayacağınıza dair kısa bir fikir vermek için çok popüler birkaç konu ve makale formatı örneklerini açıklayacağım.

Makaleleri kendin yap:

Kendin-yap ürünleri, çok bilgilendirici ve olgusal noktalardan oluşur, okuyucular kısa ve bilgilendirici olmasını istediğinden, makalenizi okuyucular için detaylandırmaya gerek yoktur.

Kitap İnceleme makaleleri:

Bu makaleler çoğunlukla akademik dergilerde ve gazetelerde bulunabilir, kitap incelemeleri, yakın zamanda basılmış veya bir nedenden ötürü cazibe merkezi olan kitaplar hakkında yetkin görüşler içermektedir.

Sütunlar:

Sütunlar yazarın karizmasını ve doğasını aydınlatır; Tüm köşe yazarları kendi benzersiz, farklı özelliklerini ve stillerini yaratmaya çalışırlar. Bunlar çoğunlukla yazarın kişisel düşünceleri ve yorumları ile ilgilidir. Okuyucular tarafından daha sonra tanınacakları gibi kendi tarzlarını yaratmaları çok önemlidir.

Anlatımlar:

Yorumlar uzun değildir. Az ya da çok 1000 -1800 kelimeden oluşan kısa ve net makalelerdir. Bir makaleye konsantre olurlar; zaten yayınlanmış olan kitap incelemeleri gibidir.

Yaşam Tarzı Makaleleri:

Yaşam tarzı yazısında, esas olarak yazarın yaşam tarzı, sağlığı, kişisel ilişkileri ve bunlar hakkındaki hemen hemen her şeye odaklanılabilir. Etraflarında dolaşıyorlar ve kasabanın yaşanmakta olan yerlerini anlatıyorlar; ayrıca yerel dükkanlar, okul, yemek mekanları, bakkal ve daha pek çok konuda bilgi verebilirler.

Kısa makaleler:

Kısa yazılar çoğunlukla çok net bir şekilde bilgi sağlayan bir dergide kalıyor. Kısa yazılar çok fazla kelime içermez, kelime sınırı 300 ile maksimum 500 arasında değişir.

Sponsorlu Reklam Makale:

Çoğunlukla makaleye veya dergiye sponsorluk yapan şirketlerin reklamlarını içerir. Okumak normaldir ancak o dergide veya makalede bulunmak için özel olarak ödeme yapılır. Çoğunlukla çok sayıda izleyiciye sahip olan çeşitli ünlü ve popüler makalelerde yer alıyorlar.

Trend Makaleleri:

Trend makaleleri genellikle şehirdeki trend yerlere, nesnelere, yiyeceklere kategorize edilir. İçeriğini haftalık veya aylık olarak değiş gösterir.

İşte bir makalenin nasıl yazılacağı,farklı makale türlerinin çeşitleri, çeşitli alanlarda dergiler ve gazeteler gibi makalelerin yazılması gibi bu yazıda  ele alınan en önemli makalelerden bazıları.

Makale yazma formatı çok önemlidir. Birkaç parametrenin izlenmesi yazma stilinizi geliştirir ve ne yazıp yazmamayı ayırt etmenize yardımcı olur.

Siz de Arama Motoru Optimizasyonu kavramına çok dikkat etmelisiniz. SEO gerçekten önemli bir kavram olarak karşımıza çıkan bir şey ve neden olmasın? Kesinlikle web sitenizdeki trafiği belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Bir yazı yazarken başarılı bir SEO dostu makalenin arkasındaki faktörleri belirlemeye dikkat etmelisiniz.

(a) Hedeflenecek anahtar kelimeye her zaman uygun ve  özenli olmalıdır.

(b) Makalelerin uzunluğu, asla göz ardı edilmemesi gereken bir şeydir. Makaleyi her zaman çok uzun ve çok kısa olmadan bilgilendirici yazmaya çalışın.

(c) Her zaman, makalenin hangi umudunu yazmanız gerektiğine karar verin ve daha sonra buna bağlı olarak en iyi anahtar kelimeleri araştırın. Anahtar kelimeleri ve yazıyı yazarken kullanma fikri, şimdi dinlenmeye bırakılması gereken bir şeydir.

(d) Herhangi bir aktiviteye düşkünken öğrenmenin asıl şey olduğu bilinen ve yaygın bir gerçektir. Öyleyse, bu ifade, Makale Yazımı konusunda da temelini korumaktadır. Makalelerinizi daima ana hat için analiz edin. Bu kesinlikle mevcut makalelerin kullanımı anlamına gelir. Bu uygulamada kendinizi şımartmak, aradığınız sonuçları kanıtlamak için uzun bir yol kat edebilir.

(e) İzleyicileriniz varsa, sorularınız da olacaktır. Birçok insan düşüncelerinizden sapabilir ve işinizi de takdir edecektir. Her iki durumda da, yalnızca sizin iyiliğiniz için olduğu düşünülmelidir.Okuyucu bir noktadaki düşünceye katılmasa bile, onların amacını anlamaya çalışmalı ve bu kullanımla bir ilişki kurmalısınız. Bu sadece onlara kullanıcıların sadakatini kazanmaları için uzun bir yol kat eden bir bağlantı hissi verir.

İkincisi, okuyucunun ilgisini kaybetme eğiliminde olduğu bağlamında tutulmalıdır; başka bir blog okuma ya da sadece başka bir web sitesini ziyaret etme fikriyle çalışmaya başlar.

Bütün bunların bir insanın okuduğu bir zamanda gerçekleşmesi, yine ilginç bir şey. Zihnin bilinçaltı hali elbette bunun için suçlanacak bir olgudur.

Makaleleri yazarken ağır kelimeler kullanmaktan kaçının, çünkü okuyucuların kafasını karıştırır ve dikkatlerini ana başlıktan dağıtabilir. Yazınızın tamamı için önemli ses çıkarmaya çalışın. Yazınızı kısa tutun, konuya bakın ve her terimi iyi açıklayın. Kendi makalenizi oluşturmak ve kendi karakterlerinizi oluşturmak için kuralları ve örnekleri izleyin.

Son olarak şunları söylemek gerekirse;  makaleyi bilgilendirici ve olgusal olarak tutmanız gerekir. Başlığınız dan uzaklaşmayın. Yazınızı kapsamlı bir araştırmadan sonra yazmaya başlayın ve makalenizi oluşturmak için her zaman becerikli kökler kullanın. Bu bilgilendirici parçayı sunmak size yardımcı olacak ve makaleniz boyunca size rehberlik edecektir.Yazma formatı türlerini aklınızda bulundurun.

Her hangi bir sorun veya problemle karşılaştığınız da yorumlar kısmından bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin…

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir