Çevrimiçi pazarlama yapıyorsanız, Facebook Business Manager’ı duymuş olmalısınız. Adından da anlaşılacağı gibi, Facebook Business Manager, Facebook hesaplarınızı ustaca bir şekilde yönetmek için ihtiyaç duyduğunuz şartları düzenler. İhtiyaçlarınızla ilgili her şeyi tek bir yere ekler.
Facebook’ta 3 milyondan fazla reklam veren var ve Facebook Business Manager onlara tüm hesapları aynı anda yönetme ve kanalize etme olanağı sunuyor.
HubSpot’a göre;
“Facebook Business Manager, işletmenizin Facebook Sayfaları veya Facebook reklamlarınız dahil olmak üzere işletmeyle ilgili çeşitli varlıklar oluşturmanıza, yayınlamanıza, izlemenize ve raporlamanıza yardımcı olan bir araçtır.”
Biraz derin dalış yapalım istiyorum o halde konunun detayları için buyurun;
Facebook Business Manager’ı anlamak için 5 adım
1. Neden Facebook Business Manager’ı kullanmalısınız?
İşinize odaklanmak istiyorsanız Facebook Business Manager’ı kullanmayı düşünmelisiniz.
Reklam yöneticinizi, sayfalarınızı, güç düzenleyicinizi ve işinizle ilgili diğer varlıkları yönetebileceğiniz, İşletme yöneticinize giriş yaparken, Facebook varlıklarınıza yönlendirilirsiniz. Bu işlem sırasında bildirimler ve kişisel haber akışınız görüntülenmez.
Facebook Business manager’ın sizi kullanmaya teşvik eden bir diğer önemli yönü de, hesabınızın genel güvenliğini artırabilir ve işlerinizi düzenli tutmasıdır.
Müşterileriniz için ya da kendiniz için değişen bir sorun yaratabilecek sorunların yanı sıra, her şeyi tek bir seferde çalıştırmak kolay değildir, birden fazla Facebook hesabını, sayfasını veya diğer şartları yönetiyor olabilirsiniz.
Business Manager’ın yardımıyla, her sayfada veya diğer ihtiyaçlarınızda kolayca göz atabilirsiniz. Artık sizin için çalışmayan biri bu varlıklara erişebiliyorsa ve onların erişimini engellemek istiyorsanız, bu özellik gerçekten yararlı olabilir.
Bunu, her bir varlıktan kaldırmak yerine, İşletme yöneticisindeki kişiler bölümünden erişimlerini kaldırarak yapabilirsiniz.
İşletme yöneticisini kullanıyorsanız, sayfalarınıza, hesaplarınıza veya diğer temel gereksinimlerinize her birinize rol atamanız gerekir, bunun yerine yalnızca işletme yöneticinize roller atamanız ve onlarla iletişim kurmanıza gerek yoktur.
2. Facebook Business Manager nasıl kurulur?
Facebook Business Manager Eğitimi tarafından önerilen Facebook Business Manager’ın nasıl kurulacağını anlama konusunda farklı adımlar atılmıştır.Hemen kısaca bir göz atalım.
1. adım. Bir Facebook Business Manager Hesabı oluşturun.
Sadece kişisel bir Facebook profiline veya bir Facebook sayfasına sahip olmanıza bakmaksızın bir iş yöneticisi hesabı oluşturmanız gerekecektir.
(a) business.Facebook.com adresini ziyaret edin ve ekranınızın üst kısmındaki sol kenarda bulunan Hesap oluştur seçeneğine tıklayın.
(b) İşletmenizin adını doldurmanız gereken bir açılır pencere belirecek ve ardından Devam Et düğmesine tıklayınız.
(c) Daha sonra adınızı ve yönetici hesabınız için kullanacağınız işletme e-posta adresini doldurmanız gerekir, tamamladığınızda Son’u tıklayın.
2. Adım. Facebook İşletme Sayfalarınızı ekleyin
Facebook Business Manager’ın nasıl kurulacağına hakim olmak bu adımda, yeni bir Facebook işletme sayfası oluşturabilir ya da zaten bir tane varsa ekleyebilirsin. Müşterileriniz için sayfalarını yöneterek çalışıyorsanız, başkalarının sayfalarına erişim talep edilebilir.
Müşterinizin Facebook sayfasını ve diğer şartları yönetiyorsanız, hesabınızı İşletme yöneticisine eklemek yerine, İşletme yöneticisine hesap eklemek yerine, işletme ilişkinizi bozabilecek sayfalarına kendi erişimini sınırlayacağından erişim istemek daha iyidir.
Bu yayında, kendi varlıklarınızı yöneteceğinizi ve bunu müşterileriniz için yapamayacağınızı ve böylece kendi başınıza birkaç şeye odaklanmanız gerektiğini düşüneceğiz.
Daha önce yapmadıysanız, bir Facebook işletme sayfası oluşturmak için kılavuzumuzu okuyabilirsiniz. Facebook işletme sayfanızı oluşturduktan sonra, hepsini Facebook İşletme yöneticisine eklemeye hazırsınız.
Facebook Sayfasını Facebook İşletme Yöneticisine nasıl ekleyebilirim?
(a) İşletme yöneticisi kontrol panelinde Sayfa Ekle seçeneğine tıklayın, bir kez daha Sayfa ekle’ye tıklamanız gereken bir açılır pencere belirecektir.
(b) Sayfa Ekle’yi tıkladıktan sonra işletme sayfanızın adını girmeniz gerekir. Kendi Facebook sayfanıza erişiminiz olduğundan, istek otomatik olarak onaylanacaktır.
(c) Çok fazla Facebook sayfanız varsa, tam yöntemi izleyerek hepsini ekleyebilirsiniz.
3. Adım. Facebook Reklam Hesabınızı Ekleyin
Facebook Business Manager App’a bir reklam hesabı eklemek bir kerelik bir iştir ve bu hesabı kaldıramazsınız, böylece size ait olan hesapları eklemek daha iyidir. Eklemek isterseniz müşterinizin hesabına erişim talebinde bulunabilirsiniz.
Zaten bir Facebook reklam hesabınız varsa, aşağıdaki yöntemleri izleyerek işletme yöneticisine ekleyebilirsiniz;
(a) Reklam yöneticisi bölümünden reklam hesabı kimliğinizi not alın ve işletme yöneticisi panelinizi atlayın ve hesap ekle ‘yi tıklayın, açılan bir pencere görünecek, hesap ekle’yi tekrar tıklayın. Reklam yöneticisinden kopyaladığınız aynı reklam hesap kimliğini girin.
Bir reklam hesabınız yoksa, aşağıda belirtilen yöntemleri uygulayarak yeni bir Facebook reklam hesabı belirleyebilirsiniz.
(b) İşletme yöneticisi kontrol panelinde ‘reklam hesabı ekle’yi tıklayın ve hesap oluşturmanız gereken bir pop-up görünecektir.
(c) Uygun bilgileri doldurup ardından Reklam Oluştur hesabını tıklayın.
Facebook’un politikalarına göre, işletme hesabınızı Facebook’ta kurduğunuzda en baştan bir reklam hesabınız olabilir. Paranızı o hesaba aktif olarak yatırırsanız, aynı işletme için dört reklam hesabı daha ekleyebilirsiniz. Tek bir işletme için 5’ten fazla Reklam hesabınız olamaz.
4.Adım.: Facebook Varlıklarınızı Yönetmenize Yardımcı Olacak Kişiler Ekleyin
Facebook işletme hesabını tek başına yönetmek istemeyebilirsiniz, bunun yerine bir ekibin bu süreçte size yardımcı olmasını istersiniz.
Facebook İşletme yöneticisi, Facebook işletme sayfalarını ve diğer kampanyaları yönetmek için başkalarını eklemenizi sağlar. Takımınızı aşağıdaki yöntemleri izleyerek kurabilirsiniz;
(a) İşletme yöneticisi panelinde, üstteki ayar simgesine tıklayın.
(b) Kişiler ve varlıklar sekmesinde, İşletme Yöneticinize erişimi olan kişileri görebileceğiniz sol sütundaki Kişiler’i tıklayın.
Artık tüm görevi tek başınıza yaptığınız için, orada bekleyen başka kimseyi görmeyeceksiniz ancak Ekle düğmesine tıklayarak daha fazla insan ekleyebilirsiniz.
(c) Eklemek istediğiniz halkların iş e-posta adreslerini girmeniz gereken yeni bir açılır kutu görünecektir. Bu adımda, bir kurumu değil, yalnızca iş yöneticinize bireyler ekleyebilirsiniz.
Onlara sınırlı erişim (Çalışan ayrıcalıklarını seçerek) veya tam erişim (Yönetici ayrıcalıklarını seçerek) verebilirsiniz. Ekleyeceğiniz kişilerin iş e-posta adresini kullanmanız önerilir.
Her şey ayarlandıktan sonra, Kişi Ekle’yi tıklayın.
(d) Üyelerinizin üzerinde çalışmasını istediğiniz sayfaları seçebilirsiniz. Ayrıca Yönetici, Analist, Editör, Moderatör veya Reklamveren gibi her üyeye belirli roller atayabilirsiniz. Her rol aşağıda açıklanmıştır.
Sayfa yöneticisi: Sayfada yönetici kontrolü ele alırlar ve her şeyi yönetebilir ve başkalarına da rol atayabilirler.
Sayfa yöneticisi: Reklamları ve markalı içeriği yönetebilirler. Mesajların yanı sıra yorumları da yönetebilir ve içgörüleri görüntüleyebilirler.
Sayfa analisti: Markalı içeriğin ayarlarını yönetebilir ve içgörüleri görüntüleyebilirler.
Sayfa editörü: Sayfa yöneticisi tarafından yapılan tüm işleri yapabileceği gibi sayfada da yayınlayabilir.
Sayfa reklamvereni: Sayfa analisti olarak benzer işler yaparlar, ancak reklam da oluşturabilirler.
Bu farklı roller, insanlara Facebook sayfasıyla bağlantılı Instagram hesabı üzerinde farklı kontroller sağlar.
Rol atadıysanız İleri düğmesine tıklayabilirsiniz.
(e) Bir sonraki adımda, diğer üyelerin erişebileceği reklam hesaplarını seçmeniz ve onlara rollerini atamanız gerekecektir. Tıpkı buradaki sayfalarda olduğu gibi aşağıda açıklanan farklı üyeler için de farklı rolleriniz var;
Reklam hesabı yöneticisi: Kampanyayı yönetmek ve faturalarda çalışmak gibi idari görevleri yönetir ve başkalarına da rol verebilirler.
Reklam hesabı analisti: Yalnızca reklamın genel performansını kontrol edebilirler.
Reklam hesabı reklamvereni: Reklamları yönetebilirler (düzenleme ve oluşturma).
Rol atamanız bittiğinde İleri düğmesine tıklayabilirsiniz. Bir sonraki adımda, başkalarını atlayabileceğiniz kataloglara atamanız istenecek, şimdilik, atla düğmesini tıklayın.
Ekibinize eklediğiniz kişilerin listesini ve onlara hangi rollerin atandığını görebilirsiniz.
(f) Yapmanız gereken bir sonraki şey, herkesin ekibinizdeki rolleri için daveti kabul etmesini beklemektir.
Facebook, davetiyeyle ilgili bağlantıyı başlattıkları bir e-posta yoluyla bilgilendirir. Bunları kişisel olarak bir not ya da başlangıç linkini içeren bir e-posta yoluyla bilgilendirmeniz önerilir.
Kontrol panelinizde bekleyen istekleri görebilir ve bunları yönetebilirsiniz.
Bir kişinin rol değiştirmesi veya şirketinizden ayrılması durumunda, aşağıda belirtilen yöntemleri izleyerek bunları kaldırabilirsiniz;
İşletme yöneticisi panelinizde İşletme ayarları simgesine tıklayın.
Kişiler ve Varlıklar sekmesine gidin ve Kişiler seçeneğini tıklayın.
Kaldırmak istediğiniz kişiyi seçin ve kaldır düğmesine tıklayın.
5. Adım: İş Ortaklarınızı veya Reklam Ajansınızı bağlayın
Facebook reklamcılığına yeni başladıysanız, bu özelliği kullanamazsınız ancak daha sonra herhangi bir zamanda kullanabilirsiniz.
(a) İşletme yöneticisi panelinizde İşletme ayarları simgesine tıklayın.
(b) Kişiler ve Varlıklar sekmesini seçin.
(c) Sayfayı veya Reklam hesabını seçtiğinizde, sol sütunda Ortaklar seçeneğini görebileceksiniz, buna tıklayın.
(d) Ortak Atama’yı seçin.
(e) İşinize veya acentenize rol (4. adımdaki gibi) atamanız gerekecektir.
(f) Bundan sonra, ortağınız veya acentenizin Facebook İşletme Yöneticinize katılabileceği bir bağlantı elde edersiniz. Bu bağlantıyı kopyalayın ve daha sonra ortağınıza veya ajansınıza gönderin. Kapat düğmesine tıklayın.
İş ortağını veya ajansını iş yöneticinize ekledikten sonra, o ajansta çalışan her bireye rol atama konusunda endişelenmeniz gerekir. Sadece iş ortağınıza veya ajansınıza rol vermeniz gerekir ve bunlar diğer bireyleri yönetebilecek konumda olacaktır.
6.Adım : Instagram Hesabınızı Ekleyin
Facebook’un varlıklarını Facebook Business Manager ile ayarladıktan sonra Instagram hesabınızı Facebook Business Manager ile de bağlayabilirsiniz.
(a) İşletme yöneticisi panelinde, işletme ayarları simgesine tıklayın.
(b) İnsanlar ve Varlıklar sekmesinde Instagramlar seçeneğini göreceksiniz, tıklayın ve ardından Ekle’ye tıklayın. Instagram hesabınızın giriş bilgilerini girmek zorunda kalacağınız yeni bir pop-up kutusu görünecektir, tamamladığınızda İleri’yi tıklayın.
(c) Birden fazla reklam hesabınız varsa, hangisini Instagram hesabınıza bağlamak istediğinizi seçebilirsiniz, tamamlandıktan sonra İleri’ye tıklayın.
Instagram hesabınızı başarıyla eklediğinizi söyleyen yeni bir pop-up görünecek, Bitti seçeneğine tıklayın.
3. Facebook İşletme Yöneticisinin Çalışması
Sayfanızı ve Reklam hesabınızı Facebook Business Manager’a bağladığınızdan beri, nasıl çalıştığını anlamamızı sağlar. Business Manager Dashboard’unuza giriş yaparken ekranınızın sol üst köşesinde menü seçeneğini göreceksiniz.
Temelde her şeyi bu menüden yapabilirsiniz. Bu menüden, reklam kampanyalarınızı yönetebilir, yeni sayfa gönderileri oluşturabilir, uygulamaları yönetebilirsiniz. Tüm verilerinizi ve diğer hayati bilgilerinizi tek bir tıklamayla elde edebilirsiniz.
Reklam kampanyanız için aşağıdaki şekilde yeni bir kitle ekleyebilirsiniz.
4. Yeni Facebook Reklam İzleyicileri Oluşturma
İşletme yöneticisi menüsü altındaki “Varlıklar” bölümünde Kitle metin bağlantısını kontrol edin.Buradan üç farklı kitle oluşturma seçenekleri bulacaksınız:
Özel: Web sitenizi ve Facebook sayfanızı ziyaret edenlerle bağlantı kurabilir, kendinize ve işinize ilgi gösterebilirsiniz.
lookalike: Ayrıca halihazırda sizi takip edenlere benzeyen ‘hayranların arkadaşlarına’ da ulaşabilirsiniz. Bu, işinizi geliştirmek için akıllı bir stratejidir.
Kaydedilen: Demografi ile ilgili bilgilerin bir kombinasyonu ile tanınan insanlar var.
5. Business Manager’da Ürün Kataloğu nasıl oluşturulur?
İşletme müdürü menüsünde Varlıklar bölümüne gidip ürün kataloğu oluşturmak için “ürün katalogları” nı tıklayın.
“Katalog Yarat” seçeneğini göreceğiniz yeni bir ekran açılacak, başlamak için tıklayın. Kataloğunuza isim verebilir ve bu adımda türünü seçebilirsiniz. Tip bir otel, uçuş ve benzeri gibi herhangi bir şey olabilir.
Bu örnekte, bir ürün beslemesi eklemeniz beklenen “ürünleri” seçiyoruz. Yayınınızın adını girin ve para birimini girin ve türü yükleyin (tekli ve yinelenen yüklemeler):
İleri seçeneğini seçin ve hepiniz dosyayı yüklemeye hazırsınız.
BigCommerce, Shopify ve Magento gibi büyük e-ticaret platformları, bu ürün kataloglarında size yardımcı olacak özellikler sunar.
Bir sonraki adımda, her farklı ürün spesifikasyonu için detaylı ürün girebilirsiniz.
Facebook Business Manager’a ilk giriş yaptığınızda, üzerinde çalışılması karmaşık görünebilir. Daha iyi bir UI ile çalışmak için Facebook Business Manager uygulamasına da gidebilirsiniz.
Burada kalmak istiyorsanız, ilk önce giriş bilgilerinizle ilgili temel bilgileri öğrenmek zorunda kalacaksınız. Bu başlangıçta bir öğrenme sürecidir. Facebook Business Manager’ın her yönüne hakim olduktan sonra, Facebook reklam kampanyalarınızı çok etkili bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz. Yakında Facebook Pazarlama stratejinizdeki değişiklikleri göreceksiniz ve sayfanızı daha iyi bir şekilde tanıtabileceğiniz için YG’nizin arttığını göreceksiniz.
Soru ve görüşleriniz için bizlere yorumlar kısmından ulaşmaktan çekinmeyin.
No comment