Sosyal Medya Pazarlama Stratejinizi Tanımlayın

Bazılarımız, internet ve sosyal medya ağlarının getirdiği hızlı paradigma değişikliğine tanık olan bir kuşaktan geliyoruz; her zaman “çevrim içi olabilmek” için, “fiziksel olarak” nasıl sosyal olacağımızı unuttuğumuzdan dolayı da biraz  zorlandık! Sosyal medya sadece sosyalleşme kavramımızı değiştirmedi, aynı zamanda tüketim kavramını da tamamen yeniden tanımladı. İş ve pazarlamanın eskisi gibi olmadığını gördük; markalar daha önce asla ulaşamadıkları müşterilere ulaşabilir hale geldiler. Bununla birlikte, belirli bir hedef odaklı sosyal medya pazarlama stratejiniz yoksa, bu aşırı kalabalık, her zaman değişen sanal gerçeklik dünyası üzerinde bir izlenim bırakmanıza imkân yoktur.

Bir ayak izi oluşturmaya çalışacağınız sosyal medyada, işiniz stratejiye dayanmalıdır. O halde;  ünlü markaların benimsediği eşsiz sosyal medya stratejilerini gözden geçirerek başlayalım.

#A. Oreo’dan Snack Hacks

Oreo; eğlence dolu yaratıcı sosyal medya stratejileriyle tanınan bir markadır. #OreoSnackHack kampanyası, Oreo’ya sütün içine bisküviyi daldırarak bir video çekmekten ziyade farklı yollarını göstermek için 10 saniyelik videolar çekmeyi teklif etti. 2014 yılında, bu girişimi, Choi, Michael Voltaggio ve Nguyen Tran gibi üst düzey şeflerin Oreo ile farklı yemekler yaratabilecekleri bir web dizisine çevirerek yeni bir seviyeye taşıdılar. Sosyal medya pazarlaması stratejisinde Vine veya Video gibi Uygulamaları da nasıl kullanabileceğinizi bilmeniz gerekmektedir.

#B. TopShop’un Pinterest Paletleri

Topshop sosyal medyayı her zaman kendi yararına kullanan moda markalarından biridir. Bir kampanya yapıp müşterilerinin renk temalarına ve paletlere göre net kıyafet  seçmelerine katılmalarını istedi. Pinterest kullanıcılarının pin seçimi. (TopShop’un web sitesi aracılığıyla birileri Pinterest’te oturum açtığında TopShop’un erişebileceği) müşterilerin  seçimine dayanarak TopShop bunları renk paleti ile onlara sunmuştur.

Etkili bir sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturmak için izleyebileceğiniz adımlar çok önemlidir, temel kavramı anlamamız gerekir; yani, her sosyal medyanın kendine has bir özelliği vardır. Google+ için başarılı bir strateji Pinterest veya Instagram’da etkili olmayabilir. Bazı temel konulara bir göz atalım istiyorum.

Google+

Görsel:

Bir sosyal medya  doğada inanılmaz derecede görseldir. Markanızı tanıtmak için kapak sayfanız veya not defteri düzenleme seçeneğiniz olmalıdır. Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve videolar yayınlamak, Google + ‘ın kendisinin daha fazla potansiyele sahip olduğunu düşündüğü yayınların bazılarına beslemede öncelikli yerleşim sağladığı için daha fazla kişiye ulaşmanıza yardımcı olur.

Daha İyi Okunabilirlik için Biçimlendirme:

Diğer herhangi bir sosyal medya ile karşılaştırıldığında Google+, kalın, üstü çizili veya italik gibi seçenekleri ile sizlere içeriğinizin okunabilirliğini artırmak adına daha fazla seçenek sunar.

Hangouts’ta Düşük Üçler:

Hangout, Alt Üçüncü’de marka olanakları sunar. Adınızı / markanızın adını, ünvanını veya başkalarının Hangout Lower Third’nize tanımasını istediğiniz diğer bilgileri girerseniz; markalaştırmayı bir kerede kolaylıkla yapabilirsiniz.

LinkedIn

Görsel:

LinkedIn, yalnızca işe alım için kullanılabilecek bir yer olarak çok yanlış anlaşılan bir sosyal medyadır. Öte yandan, LinkedIn aynı zamanda bir markanın varlığını doğru görsel strateji ile hissettirdiği bir platformdur. Bir  şirket linkedln sayfası, kullanabiliyorsa  bu  marka için bir tuvaldir.

Sık Paylaşma:

Düzenli aralıklarla paylaşma ve gönderme, bu  LinkedIn’de çok daha fazla müşteriye  ulaşmanıza yardımcı olur.

Facebook

Yazılı İçerik:

Facebook, markaların genellikle daha uzun içerik yayınladığı bir ağdır, ancak araştırmalar, daha kısa mesajların daha fazla ilgi çekici olduğunu göstermiştir. Sorularda oluşan yazılar, hedef kitleden daha da fazla etkileşim kazanıyor. Ayrıca, Facebook zaten sizlere yayınlanan içeriğinizi geliştirmek için birçok biçimlendirme olanağı sunar.

Görüntüleri yeniden boyutlandırma:

Facebook; görüntüleri kendi boyut oranlarına uyacak şekilde otomatik olarak yeniden boyutlandırır. Masaüstü, mobil  yada haber akışı için farklı boyut oranları sunar. Bunları doğru şekilde kullanmak, Facebook  da sosyal medya pazarlama stratejinizin önemli bir parçası haline gelebilir.

Pinterest ve Instagram

Hem Pinterest hem de Instagram, fotoğrafçılıkta kullanılan ikinci nesil sosyal medya ağları olarak bilinir.   Görselleriniz ne kadar ilginç olursa, o kadar çok erişim ve ilgi kazanırsınız.

Daha fazla repins kazanmak istiyorsanız Pinterest daha uzun görüntüleri tercih eder. Öte yandan, daha fazla ilgi çekmek için  Instagram’daki filtreleri kullanabilirsiniz. İnsanların bazı filtrelere tepki gösterdikleri ve bu filtreleri kullanan görüntülerin Normal, X Pro II gibi filtreler Instagram’daki en etkili filtrelerden bazılarıdır.

Twitter

Sadece 140 karaktere ve kısa bir raf ömrüne sahip olan twitter; tüm sosyal medya ağları arasında muhtemelen en zorlu olanıdır.

İfadeler ve Semboller:

İfadeler ve Semboller, tweetlerinizi olabildiğince  kısaltabilecek bir şeydir; müşterilerinizin dikkatini çekmek için harika bir yoldur.

Fotoğraf ekle:

Kuşkusuz fotoğraflar veya resimler Twitter gönderilerinize daha fazla değer katar.

Her sosyal medyanın kendi alanında nasıl farklılıkları  olduğunun bazı temel kurallarına baktıktan sonra, bir markanın sosyal varlığına genel bir etkisi olacak  sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturmak için birkaç temel kuralı anlatmak istiyorum.

# 1: Neden Sosyal Medya

Bir markanın anlaması gereken ilk ve en önemli şey, sosyal medya da var olmak  veya kendini yenilemek istemesinin  nedenidir. Bir sosyal medya profilini korumak tam zamanlı bir iştir ve sürekli değişen teknolojilerle aynı olmak zorundadır. Markanızı çok iyi tanıyorsanız ve sosyal medya girişiminin ardındaki amacı biliyorsanız, işinizi geliştirmek için sosyal medyada var olmaya çalışmalısınız. Bu, markanıza  en uygun sosyal medya platformunun hangisi olduğuna odaklanmanıza ve seçmenize yardımcı olacaktır.

# 2: Hedefleri ve Pazarlama Amaçlarını Belirleme

Bu adımda iki bölüm vardır. Nedir onlar? hemen anlatayım. Büyük resmi düşünmek; bütünlük içinde ne elde etmek istediğinizi; “Büyük resminize” ulaşmak için ulaşmanız gereken özel hedefleri düşünün. Bu hedefler, pazarlama maliyetlerini düşürmekten, marka bilinirliğini arttırmaya kadar her şey olabilir. Ayrıca, bir şey elde edilip edilmediğini tanımlayacak spesifik parametrelerin pazarlama hedeflerine sahip olmanız da gerekmektedir.

# 3: Kitlenizi Tanıyın

Hedef kitlenizi tanımak, sosyal medya pazarlama stratejinizi tanımlamanın önemli yönlerinden biridir. Bu, hedef kitlenizin yaş grubundan, belirli bir yaş grubu arasında popüler olan sosyal medya türüne kadar her şeyi içerir. Bir ürünün  hedef kitlesini  oluşturmak, alıcınızın özel ihtiyacına odaklanmaya yardımcı olacaktır.

Bu işte size yardımcı olacak Typeform veya Followerwonk gibi çeşitli pazar araştırma araçları da bulunmaktadır.

# 4: Kendini Tanı (Markanı Tanı)

Şimdi, bu kulağa çok basit gelebilir, ancak çoğu zaman temelin anlaşılması için çaba sarf ettiğimizi unuturuz. Markanızın sesini, tonunu tanımlamak ve anlamak, sosyal medya pazarlama stratejinizi tanımlamak için bu yolculuğun en hayati parçasıdır. Bir markanın sesi (görev tanımı) ve tonu (bu görevin uygulanması), çeşitli sosyal medya platformlarında yayınlanacak içeriği belirleyen belkide en önemli  faktörlerdir.

# 5: İçerik Oluştur

İçerik oluşturma, sosyal medya stratejileri olmayacak bir şey değildir. Demek istediğim şu ki; stratejinizin ardındaki tüm beyin fırtınası gerçekleşiyor çünkü içeriğinizi stratejinizin bulgularına göre oluşturmak istiyorsunuz; içerik, müşterilerinize ulaşabileceğiniz araçlardır. İçeriğinizi planlamanın üç temel öğesi şunlardır: içeriğin türü, gönderim zamanı ve gönderilme sıklığıdır.

İçerik stratejiniz, bulunduğunuz sosyal medya platformuna bağlı olarak farklılık göstermelidir. Her sosyal medya ağının  markalaşmanıza olanak  sağlamak için kendi yöntemlerine  sahip olduğunu gördük ve şunu da anladık ki altın kural; görsel olmaktır.

# 6: Analiz Et ve Ölç; Sosyal Medya Denetimi

Bir hedef belirlemek sosyal medya pazarlama stratejinizin başlangıç noktasını oluşturuyorsa, başarınızı belirlenen hedefler açısından analiz etmek yolculuğun sonu olmalıdır. Sosyal medya pazarlama stratejinizin uygun bir şekilde denetlenmesi, planlamanızı iyileştirmek veya geliştirmek için daha sonra işe yarayacak bilgiler verebilir.

Son olarak şunları da söyleyerek yazımı bitirmek istiyorum. Yukarıdaki stratejilerden birine  sahip olmak sosyal medya savaşının yarısını kazandırıyor:)  ve bu gerçek sosyal medya dünyası için bile geçerli! Öyleyse, sosyal medya pazarlama stratejinizi tanımlayın ve buna göre planlayın. Korkmayın!! Sosyal medya ağlarıyla uyum sağlayın ve ilerleyin. Bir daha ki yazımız da  görüşünceye dek kendinize iyi bakın… 🙂

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir