Yalın UX Nedir ve Nasıl Kullanılmalı ?

yalın ux nedir ve nasıl kullanılmalı

yalın ux nedir ve nasıl kullanılmalı


Günümüzde tüm dünya şirketleri sürekli kendini geliştiren ve rekabet gücü yüksek bu piyasada daha verimli çalışabilmek için yeni yollar aramakta. Çevik bir teknoloji şirketler için artık omurga konumundadır.Yalın UX burda devreye giriyor. Yalın UX tasarım sürecinde takviye görevi görür hem kendi kullanışlı hem de kullanışlı olacak bir ürün oluşturma şansı daha yüksektir.

Bu makalede, Yalın UX‘in ne olduğunu ve insanların sevdiği ürünleri oluşturmanın neden gerekli olduğunu öğreneceksiniz.

Yalın UX Nedir ?

Yalın UX’in ne olduğunu anlamak için önce Yalın kavramını anlamamız gerekir. Yalın öğrenme ile eşanlamlıdır. Toyota’nın üretim süreci, yalın harekete ilham verdi. Mümkün olduğunca çabuk öğrenme fikri, 1980’lerde yazılım geliştirmede popüler oldu. Eric Ries, 2011 yılında “The Lean Startup” adlı bir kitap yazdı ve bir işletme kurma fikrine yazılımda yalın düşünmeyi uyguladı.

Yalın Başlangıç, yapı-ölçüsü-öğrenme döngüsü fikrine dayanır. Yaklaşım çok basittir – çok hızlı bir şey inşa edin, doğru şeyi yaratıp yaratmadığınızı ölçün, elimizdeki verilerden öğrenin ve sonra yineleyin. Amaç, geri besleme döngüsünün zamanını mümkün olan en kısa süreye indirmektir.

Yalın Ux Nedir ?
Yalın Ux

Yalın UX hareketi, Çevik geliştirme metodolojisini Yalın Başlangıç yaklaşımları ile birleştirir. Yalın UX Uygulaması, tasarım kararlarınızı kullanıcılarınızla sürekli olarak doğrulamak anlamına gelir.

İşletmelerde Yalın UX Nasıl Kullanılır ?

Yalın UX’i şirketinizde kullanmak istiyorsanız, doğru birkaç temel öğreni edinmeniz gerekir. Aşağıda, Yalın UX’in kuruluşunuzda çalışması için tanımlamanız gereken en önemli 3 değişiklik vardır.

1. Tasarım çıktıları için farklı bir yaklaşım benimseyin.

Dijital cihazlar için UX tasarımı geleneksel olarak teslim edilebilir bir uygulama olmuştur. Başarı, ekibin somut bir şey yaratıp yaratmadığı, bir prototip oluşturup oluşturmayacağına, bir spec yazabileceğine, vb. Göre belirlenirdi. Bu çıktılar UX tasarımının bir firmaya getirdiği değerleri göstermektedir.

Ancak bir ürün ekibi, Yalın UX’i uygulamak isterse, bu düşünce tarzını değiştirmeli ‘özellik’ öğesinden ” kullanıcı davranışını olumlu yönde etkileyen bir şey yarattık ” olarak değiştirmelisiniz. Çıktılar ve tasarlanan gerçek deneyime daha fazla vurgu yapılmalıdır.

2. İşbirliğine odaklanın.

Paylaşılan anlayış fikri, Yalın UX için bir temel oluşturmaktadır. Ürün ekibi, son kullanıcıların sahip oldukları gerçek etkiyi anlamak için açık ve net olmalıdır. Paylaşılan anlayış işbirliğinden geliyor. İşbirliği, Yalın UX’in belkemiğidir. Yalın UX daha büyük bir seviye gerektirir.Tüm ekiple işbirliği yapın. Çapraz fonksiyonel ekipler oluşturun.

Ekipler, bir proje üzerinde geliştiriciler, tasarımcılar, araştırmacılar, ürün yöneticileri ve ürün kararlarına dahil olması gereken diğer kişileri içermelidir. İnsanlar birbirleriyle yakından çalışırken, birbirlerinin ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya başlarlar.

Çapraz-işlev ekibindeki işbirlikçi çalışma, problemi farklı bakış açıları getirmekle kalmaz, aynı zamanda görevlerin paralel işlenmesini de başlatır. Bu paralel görevlerin işlenmesi verimliliği artırır ve piyasaya göre süreleri kısaltır.

İfade Özgürlüğü

Bir takım açık fikirli olmalı. Her takım üyesi, çözülmekte olan problem hakkında fikirlerini sunabilmelidir. Takım üyeleri bu fikri birlikte tartışmalı ve en iyi fikirler toplanmalı ve daha sonra üzerinde çalışılmalıdır.
Ayrıca, bir eylem özgürlüğü de olmalı. Takım üyeleri, geldikleri çözümlerin oluşturulmasından çok daha fazla motive olurlar. Bu nedenle, insanları belirli bir yolu takip etmeye zorlamayın, kendi çözümlerine gelmelerine ve geliştirmelerine izin verin.

Vizyonu Dile Getirin

Ekibin aynı sorunu çözmek için birlikte çalıştığından emin olun. Çoğunlukla farklı insanlar, aynı sayfada olduklarına inandıkları zaman bile, farklı bakış açıları getirirler.

yalın ux
yalın ux nedir ?

Birçok proje yanlış anlaşılma problemini yaşıyor. Herkesin bir probleme nasıl yaklaşacağına dair farklı çözümleri olduğunda problemler aşılır.

3. Varsayım ve hipotez açısından düşünmeyi öğrenin.

Ürün ekibi, tam olarak neyi oluşturduklarını bildiklerini varsayarak durmalıdır. Bunun yerine, her şeyi bir hipotez olarak çizmelidirler. Hipotez, bir şeyler inşa etmeden önce doğrulanmalıdır.

Daha iyi sorular sor;

Hipotez genellikle beyin fırtınası problemi ifadeleriyle oluşturulur ve takım üyelerinden farklı fikirler toplar. İdealken doğru soruları sormak şarttır. Bu nedenle, fikirleri alçak gönüllü olarak kabul etmek yerine, ekip üyeleri şunları sormalıdır:

  • Gerçekten buna ihtiyacımız var mı?
  • Bunun, ilk etapta inşa edilecek doğru şey olup olmadığını nasıl bilebiliriz?
  • Kullanıcılarınız üzerinde nasıl etkiler bırakır?
  • Etkisi nasıl ölçeceğiz?

Açıkça ifade edilen önlemler olmadan, kararlarınızın iyi veya kötü olduğunu söyleyemezsiniz.

Tüm bu soruları sorarak, beyin fırtınası oturumlarına hazırlanmak için takım üyelerine ve sonuç olarak daha sofistike bir hipotez ortaya çıkarmayı öğretirsiniz. Örneğin, “Kalıcılık oranını artırmak için bir itme bildirimi özelliği oluşturacağız” gibi soyut bir hipotez oluşturmak yerine, ürün ekibi şu şekilde bir şeyle ortaya çıkaracaktır: “Uygulamamızda push bildirimlerinin olması şarttır. Çünkü kullanıcılarımıza zamanında güncellemeler sunmamıza yardımcı olacak. Bu özelliği uygulayarak 3 ay içinde kullanıcı tutmada % 20 büyüme elde etmeyi umuyoruz.

Hipotezinizi doğrulayın

Hipotez bir tahmindir. Evet, eğitimli bir tahmin, ama kanıtlanması gereken bir tahmin. Bu yüzden bir hipotez oluşturduktan sonra, bu hipotezi doğrulamak veya geçersiz kılmak için en hızlı yolu bulmanız gerekir.

Bir takım konsensüs seviyesine sahip olur olmaz, bir MVP (Minimum viable product) oluşturmaya odaklanmalıdır. Ortak anlayış düşüncesiyle birlikte, Minimum viable product (MVP) kavramı, Yalın UX’te temel bir kavramdır. MVP, test için kullanılan konseptin en temel versiyonudur. Örneğin, MVP, bir ürün ekibinin kullanıcılarının önüne getirebileceği, davranışlarından öğrenebileceği ve daha sonra geribildirime dayanarak yinelediği bir prototip olabilir.

Minimum Viable Product (En küçük yaşayabilir Ürün)
Minimum Viable Product (En küçük yaşayabilir Ürün)

MVP, hipotezlerinin doğru olup olmadığını öğrenmelerine yardımcı olacak en küçük olası bir ürün ekibidir.

Mockplus bir MVP oluşturma işlemini basitleştirir. Tasarımcılar, farklı bir doğruluk düzeyini kullanabilirler statik çerçeveden, gerçek bir ürün olarak görünen ve çalışan tam etkileşimli prototipe, hipotezin geçerli olup olmadığını öğrenmek için kullanılır.

Mockplus nedir
Mockplus

Son olarak, en azından, doğrulama işleminin tek seferlik bir etkinlik olması gerektiğini unutmayın. Düzenli olarak yapılmalıdır. Yayınlama döngünüzün sonuna ertelemeyin. Her hafta yapın. Bu, üzerinde çalıştığınız tasarımlara sürekli bir bilgi akışı sağlar.

Sonuç

Yalın UX, işimizi yapma şeklimizin temel bir düşüncesidir. Fakat Yalın UX bir devrim değil; Bu bir evrim. Pazar değişiyor ve dijital ürünler gittikçe daha sofistike hale geliyor.

Ürün ekibinin esnek olması gerekiyor değişime uyum sağlayabilmeli. Yalın UX, doğru bir şey yaptığımızı ve insanların sevdiği ürünleri oluşturduğumuzu sürekli olarak değerlendirmemizi kolaylaştırır.

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir